28 Mayıs 2013 Salı

Çocuklarla Empati Kurabilmek

Çocuklarla Empati Kurabilmek



Çoçuğunuzla Empati Kuruyormusunuz ?

Çocuğumu anlamıyorum dediğimizde acaba o bizi anlıyor mu?
Çocuğumuzu anlamak ve onun penceresinden dünyaya bakabilmek adına onunla empati kurmak, sağlıklı bir iletişimin olmazsa olmazlarındandır.
Onun dünyasından dünyaya bakmak, onun gibi düşünmek bazen onun adına doğru kararlar vermede bize yardımcı olacaktır.
Empati bir ebeveyn için beceri işidir, her anne baba bunu yapamamaktadır, becerisini iyi kullanabilen ebeveynler, iyi bir dinleyici olmalarının yanı sıra, çocuklarının dile getirmediği duygularını da sezebilir, bakış açılarını kavrayabilirler.
Empati kurabilmek

Çocukla ilgili bir sorun varsa veya durumu çocukla birlikte değerlendirmek gerekiyorsa çocuğun bakış açısını yakalamak için fiziksel yakınlaşma çok önemlidir.
Örneğin çocukla konuşurken onunla aynı hizada olmaya dikkat etmek gerek. Çocuğun hizasına eğilmek, çocuğu kucağa almak veya bir masa, koltuk gibi sizinle aynı hizaya getirecek bir yere oturtmak empati kurmak için önemli bir başlangıçtır. Bu, boy farkını ortadan kaldırarak göz göze konuşmak ve çevreye çocuğun bakış açısıyla bakmaya çalışmanın bir yoludur.
Kendi çocukluk yıllarınıza dönerek neler hissedip, neler yaşadığınızı hatırlamaya çalışmak çocukları anlamaya kolaylaştırır.

Çocuk kendini ebeveyninin yerine koyamaz, çünkü henüz ebeveynlerinin yaşadığı tecrübeleri yaşamamıştır. Aileler de zaman içerisinde bu yönde doğru davranış modelleri oluşturmalı ve empati becerisinin kalıcılığını desteklemeliler.

Dinlemek

Çocukla doğru bir iletişim kurmak için en önemli kural dinlemeyi bilmektir. Yargılardan ve eleştirilerden uzak bir biçimde dinleyebilmek sanıldığı kadar kolay değildir. Çocuğunuzun isteklerini reddetmeden ya da kabul etmeden önce aslında ne demek istediğini iyi anlayıp anlamadığınızı gözden geçirmenizde fayda var.Çocuğunuzla nasıl empati kurabilirsiniz?
* Kendinizi çocuğunuzun yerine koymalı, olaylara onun bakış açısıyla bakmalısınız.
* Empati kurmuş sayılmak için çocuğunuzun duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlamış olmalısınız.
* Zihninizde oluşan empatik anlayışın çocuğunuza doğru olarak iletilmemesi durumunda empati kurma sürecini tamamlamış sayılmazsınız.

Empati ölçülebilen ve geliştirilebilen bir beceridir. Daha iyi empati kurabilmek için;
* İyi bir dinleyici olun. Anlamak için dinleyin, cevap vermek için değil.
* Saedece kulaklarınızla değil bütün duyularınızla dinleyin. Beden dili ve ses tonlarından iletişim halinde olduğunuz insanların duygularını okumayı deneyin.
* Başkalarının duygu ve düşüncelerine saygı duyun.
* İnsanların sözlü olarak ifade ettikleriyle, beden diliyle ortaya koydukları duygular arasındaki uyuşmazlıkları fark etmeye çalışın.
* İletişim konusunda yaşadığınız olumsuz deneyimleri tekrar gözden geçirerek benzer durumlarla karşılaşmamak için bu deneyimlerden nasıl faydalanabileceğinizi düşünün.
* Kitap okurken veya film seyrederken karakterlerin neler hissettiklerini ve neden böyle hissedebileceklerini düşünün.

kaynak:www..anneyiz.biz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder