20 Temmuz 2013 Cumartesi

Balsa ve Model Uçaklar

BALSA HAKKINDA BİLGİLER
Model uçakların diğer uçan nesnelerden farkı yoktur. "Ne kadar hafif olurlarsa o kadar iyi süzülürler". Bu nedenden dolayı balsanın modelcilikte neden bu kadar kullanıldığını anlaşılmaktadır. Modelcilerin sağlam modeller inşa edebilmek için balsanın direnç-ağırlık oranı yeterlidir ve ayrıca çarpma sırasında şokları absorblamakta (azaltmakta) ve kolayca işlenmektedir.
BALSA ağacı nerede yetişmekte?
Balsa doğal olarak orta ve güney Amerikanın yağmur ormanlarında yetişmektedir. Balsa ağıcı bol yağışlı ve sıcak iklim sevmektedir. Ekvador bu iklim şartlarının bulunduğu bir ülkedir. Balsa ağıcı Bombacacea familyasına ait ve latince ismi Ochroma lagopus, O. piramidalis tir. Balsa kelimesi ispanyolcadan gelmekte ve anlamı "sal"dır. Ekvadorda ise "boya" olarak adlandırılmakta bu da şamandıra anlamına gelmektedir.
Balsa nasıl büyür?
Balsa ağaçları meşcere oluşturacak sıklıkta büyümemekte, yani balsa ormanı diyebileceğimiz bir şekilde yetişmemektedir. Onlar yağmur ormanı içinde ferdi veya küçük gruplar şeklinde bulunur. Uzun yıllardır da ormanda ona istenmeyen ağaç olarak bakılırmış. Rüzgar ile ormanın her yanına taşınan tohumlar uygun şartlar oluştuğunda hemen çimlenmekte ve ince fidanlar hızla büyümekte, baskın olan fertler gelişimine devam ederken daha zayıf olanlar ölmektedir.
Balsanın yetişmesi ne kadar süre gerekli?
Balsa hızlı büyüyen bir ağaçtır. Çimlenmesinden altı hafta sonra 1.5-2.5 cm çap ve 35 cm boya ulaşmaktadır. 8 ila 10 yıl içinde ağaç 20-30 m boya ve 0.5 - 1.0 m çapa ulaştığında kesime hazır hale gelmektedir. Daha uzun yaşayan ağaçlarda dış yıllık halkalar daha yoğun olur ve içten çürüklük başlamaktadır. Balsa yaprakları asma yaprağına benzemekte ve biraz daha büyüktür. Balsa bir öncü ağaçtır. Hızlı gelişmesi ve büyük yaprakları ile diğer büyük orman ağaçları için bir siper vazifesi görmektedir.
Balsa ağaçları nasıl hasat edilir?
Balsa ağaçlarının kesiminde çok fazla teknoloji kullanılamamakta. Yukarıda da belirtildiği ormanda ağaçlar küçük gruplar halindedir. Orman işçileri ağaçları ormanda kestikten sonra hayvanlar ile nehir kıyılarına sürüklemekte ve burada tomruklar sal şeklinde birleştirilerek nehir aşağısına taşınmakta. Daha sonra kereste haline getirilerek kurutulmakta ve ihraç edilmektedir. Son işlemler daha gelişmiş fabrikalarda gerçekleştirilmekte, burada sınıflama işlemleri de yapılmakta çünkü kesim zamanı ve yaşa bağlı olarak ağıcın özgül ağırlı inanılmaz derecede farklılıklar göstermektedir. Günümüzde plantasyonlar halinde de yetiştirilmektdir.

Balsa nasıl bu kadar hafif olmakta?
Bu sır balsanın mikroskobik yapısında saklıdır. Odunu oluşturan doku (ksilem) lifbroform liflerinden, trahelerden oluşmaktadır. Traheler iletim borularıdır ve çapları diğer hücrelere kıyasla daha büyüktür, Balsanın enine kesitine baktığımızda çıplak gözle bile fark edebiliriz. Balsa dağınık traheli ağaçlara dahildir ve yıllık halkalar net olarak fatk edilmemektedir. Örneğin meşede traheler yıllık halka sınırında sıralanmıştır ve yıllık halka sınırı rahatlıkla görülmektedir. Balsa ağıcının esas sırrı libroform lifleri denilen hücrelerin çeperleri (duvarları) ince olmasına bağlıdır. Lifleri boyları ülkemizde de yetişen hızlı gelişen kavak vb. ağaç türlerine yakındır 1-2 mm, ancak çeperleri daha incedir yaklaşık 1-2 µm. Hücre çeperinde yapıştırıcı (çimento) vazifesi gören lignin miktarı ve azdır. Odunun hacminin %60 hava oluşturmaktadır. Canlı ağaçlarda odunun beş misli içinde su bulunmaktadır. Keresteler kurutma fırınında iki haftalık bir süre kurutulduktan sonda yaklaşık %6 rutubete ulaşmaktadır. Bakteri ve mantarların gelişimi için uygun koşullardan da uzaklaşılmış olur.
Kurutulmuş balsanın ağırlığı ne kadardır?
Modelcilikte kullanılan farklı yoğunlukta balsa bulabilirsiniz. Genellik 50 kg/m3 civarındadır, ancak 350 kg/m3 balsa bulmak da mümkündür. Genellikle kullanılan 80 ila 280 kg/m3 (0.10 ile 0.30 g/cm3) arasında olanlardır.
Balsa en hafif ağaç mıdır?
Hayır balsa en hafif ağaç değildir, üçüncü veya dördüncü sıradadır. Ancak diğerler fazla kullanım alanı bulamaktadır. Direnç ağırlık oranı en yüksek ağaçlardan birisidir balsa.
Mağazada balsa seçimi.
Mağazalarda seçebileceğiniz birçok levha, kare kesit, çıta vb. şekilde balsa bulacaksınız. Bunlar kendi içlerinde birbirinden faklı olabilir. Seçerken nerede kullanacağınızı göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Mantıksal olarak daha az kuvvetlere maruz kalacak kısımlar için daha hafif balsa seçmelisiniz (burun blokları, kanat uçları, dolgular, kapaklar vb.) ve taşıyıcı kısımlar (hücum kenarları, kanat çıtalar, gövde vb.) için daha yoğun balsa seçmelisiniz.
Balsa kesmek için modelci araçları.
Balsa kolay işlenen bir ağaçtır, diğer yapraklı ağaçlara benzemez. Farklı kalınlıkta balsaları kesmek için faklı aletler kullabilirsiniz. Modelci testeresi, kıl testere, maket bıçakları, maket jiletleri vb. Balsanın kalınlık ve sertliğine göre alet seçmelisiniz. Dikkat etmeniz en önemli husus elinizi kesici aletin önünde (yolunda) tutmamanızdır. Kolayca kesilen balsa kesici aletin kayması ve elinizi kesmesine neden olabilir.
Zımpara tutucu takozlar.
Her modelcinin olmazsa olmazlardan birisidir zımpara kağıdı. Zımpara takozlarını amaca göre kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi satın da alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder