29 Mayıs 2013 Çarşamba

YAZ TATİLİNDE NELER YAPABİLİRİZ?


 
YAZ TATİLİNDE NELER YAPABİLİRİZ?
                                     
Okul ve sınav döneminin ardından tatile giren çocuk ve gençlerin üç aylık zaman dilimini verimli ve faydalı faaliyetlerle geçirmesi için sorumluluk yine ailelere düşüyor.

Anne babalara
çocuklarıyla birlikte tatilde neler yapabileceklerinin bir listesini çıkarmalarını öneriyorum. Aksi halde başıboş ve ilgiden uzak bir tatil yaşayan çocuklar kendisine uygun olmayan arkadaşlar edinip sigara alkol hatta uyuşturucu tuzağına sürüklenebiliyor. Tatilin dinlenme imkanı verdiği kadar riskler de taşıdığına dikkat çekmek istiyorum. Özellikle yanlış arkadaşlıkların birçok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor.
Özellikle ortaöğretim çağındaki çocuklar
ergenlik döneminin de etkisiyle heyecan arayışı içine girebilir. Olumsuz arkadaş modellemeleri ile sigara alkol ve uyuşturucu madde deneyebilirler.

                                                                                                   Çocuklara boş zamanını kaliteli değerlendirmeyi öğretmek gerekiyor. Günlük aktiviteleri bir gün önceden beraberce planlamak hedef koymayı ve hedefe yönelik davranmayı öğretir. Aileler müdahalede aşırıya gitmeden çocukların aktivite planı yapmasına yardımcı olmalı. Plan yaparken dinlenme ve eğlenmeye fırsat tanımak da önemli. Çocukların seçtikleri arkadaşların bulundukları ortamların denetlenmesi gerekiyor bununla birlikte fazla ilgi kadar ilgisizliğin de zararlı olduğunu belirtmekte yarar var.

Tatilin sürekli rahatlık anlamına gelmediğini ifade edersek
bu vaktin gelecek yıla dönük hazırlıklar için de fırsat olduğunu hep hatırlamakta yarar var. Tatil okul başarısı düşük çocuklar için bu durumun sebeplerinin araştırılması ve çözüm üretilmesi anlamında faydalı bir süreç de olmalı. Çocukların disiplini okul sürecinde daha kolayken tatil dönemi kuralsızlık oluşabilir. Tatilde bilgisayar internet bağımlılığı alkol-madde kullanımı şikayetleri sıklaşmaktadır.

Verimli bir tatil için öneriler:
Birlikte teknik geziler yapın.
Birlikte resim
ebru gibi sanat faaliyetlerini öğrenmek için kursa katılın
Keman ve ney gibi enstrüman veya futbol
basketbol yüzme satranç gibi spor kurslarına gönderin.
Günlük tutması için teşvik edin.
Ödüllü kitap okuma programı yapın.
Yaşadığınız şehirde ya da ilçelerdeki tarihî mekanları
müzeleri gezin.
Ailece pikniğe gidin.
Birlikte yemek yapın ve çocuğunuza yemek yapmayı öğretin.
Zayıf derslerini destekleme ve tekrar için sıkıcı olmayan bir çalışma programı uygulayın.
Çocuklarla Yolculuk...
Okul öncesi dönem bebeklikten de okul çağından da zor bir dönem: Kıpır kıpırdırlar
laf anlamazlar çabuk sıkılırlar sürekli birşeyler isterler. Bu dönemde unutulmaması gereken en önemli şey hiç olmazsa 2-3 saatte bir mola vererek onları dışarı çıkarıp hava almalarını hareket etmelerini sağlamaktır. Bazı araba çocuk koltukları çok rahat dizayn edilmesine rağmen onlar biraz da hava alıp koşturmak isterler. Sık sık mola vermek en iyisi. Yol boyunca onları meşgul edecek ve bir şeyler öğretecek etkinlikler yapabilir oyunlar oynayabilirsiniz.
Kaynak:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder