28 Mayıs 2013 Salı

Çocuk Sosyal Ağlar ve İnternet

Sosyal Ağlar ve Çocuklarımız



Sosyal ağlardan çocuklarımızı ne kadar koruyoruz ? Sosyal ağlardan koruduğumuzumu sanıyoruz? Evde bilgisayar yada internet olmayınca çocuklarımızın sosyal ağların tehlikelerinden uzak kaldığınımı düşünüyoruz? Benim çocuğum doğruyu yanlışı bilir yapmaz kötü birşey derken gerçekten öylemi yoksa kötü birşey düşünmek istemediğimiz için kendimizi mi kandırıyoruz?

Sosyal ağların tehlikelerini biz ebeveynler ne kadar biliyoruz? Sosyal ağlar sadece kötü arkadaşların denk geleceği yada zamanı boşa harcamak gibimi algılanıyor.Ben sizlere bu makalemde kısa kısa sosyal ağların çocuklarımız üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsetmek istiyorum.Sosyal ağlara daha düzgün bir ifade ile '' Sosyal Paylaşım Ağları''denmektedir.Nedir bu sosyal paylaşım ağı denen günümüzün vazgeçilmezi çocuğuyla yetişkini ile kullandığımız.

İlk şunu söyleyeyim sosyal paylaşım derken bazen özel olan mahrem olan herşeyinizide milyonların önüne sunabiliyorsunuz.Arkadaşınıza göstermek için koyduğunuz resmi sadece arkadaşınız değil onun diğer arkadaşlarıda onların arkadaşlarıda onların arkadaşlarıda diye diye milyonlarca kişi görebiliyor.Hatta resminizi oradan kopyalayarak başka yerlerde de kullanabilirler.

Çocuklarımız okulda semtinde sokağında hatta akrabaları içerisinde gerçek hayatta oturup konuşmadıkları kişilerle sosyal paylaşım ağlarında saatlerini harcıyorlar.Sonra bir gün tanımadıkları insanlarla bu yolla tanışmaya başlıyorlar sohbetler sms ler derken 40 yıllık dost oluyorlar.Peki o insanları gerçek hayattan tanımadığı için onların dürüstlüklerine ne kadar inanıyorlar.Samimiyet o kadar ilerliyor ki karşılıklı özel sorular sorulmaya başlıyor.11-12 yaşında bir çocuğunuzun olduğunu ve hergün sık sık sosyal paylaşım ağını kullandığını düşünün.Uzun zamandır da önceden tanımadığı birisi ile bu yolla konuşuyor.TEHLİKE başlıyor.Karşısındaki kişiyi de kendi gibi 11-12 yaşında olduğunu sanıyor ama karşısında ki belki de 20 yaşından büyük birisidir.

Veeee..birgün bir soru soruyor. Benim dayımın adı .............ya senin dayının adı ne?Benim dayımın adı da ................aaaaa soyadı ne sanki tanıyorum.soyadıda şu.............

Herşey normal görünüyor değilmi? Ne var ki bu sorularda sanki gerçek hayatta birbirlerinimi görecekler?Peki o kişi bu soruları nedne sormuş olabilir?Çocuğunuzun dayısının adını soyadını ne yapacakki? Yapacağı şu tabi ki....sizin banka hesaplarınıza ulaşmaya çalışmaktır.Bunun gibi bu işleri yapan birçok yasadışı insanlar var.Banka hesabınıza nasıl ulaşacaktır.Sizin annenizin evlenmeden önceki kızlık soyadı nedir? sorusunun cevabını verebilmek için bu bilgiyi çocuğunuzdan öğreniyorlar.Dahada kötü örnekler mevcut ama makalemde amacım sadece çocuklarımız koruyalım uyarısı yapmaktır.

                                                                                                                           FineLine

www.bireyegitimi.blogspot.com www.basariyolum.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder